Normal_medicijn_antipsychoticum

Patiënten die na een eerste psychose minder medicatie krijgen dan de gebruikelijke hoeveelheid hebben een tweemaal zo veel kans om volledig te herstellen. Dit blijkt uit een onderzoek van psychiater dr. Lex Wunderink van GGZ Friesland en het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG). Dit meldt Artsennet.

De strategie met minder medicatie blijkt vooral een gunstig effect te hebben op de lange termijn. Bij de groep patiënten die na een eerste psychose minder medicatie kregen dan de gebruikelijke onderhoudsbehandeling met antipsychotica bleek de vermindering aanvankelijk te leiden tot meer terugval. Na zeven jaar bleek 42 procent van deze groep echter volledig hersteld, tegenover 21 procent van de patiënten die vanaf het begin de gebruikelijke onderhoudsbehandeling kregen.

Het onderzoek laat zien dat een grote groep patiënten na een eerste psychose kan herstellen als de dosering antipsychotica vroegtijdig wordt verlaagd. In plaats van vooral te letten op de ernst van symptomen en het risico op terugval zou er volgens de onderzoeker meer aandacht moeten komen voor het functioneren in het dagelijks leven.

© Nationale Zorggids