Normal_landelijk_platform_ggz_logo

Psychische patiënten en hun omgeving moeten meer regie krijgen over hun eigen situatie, óók in geval van een psychische crisis. Daarom is op 19 juli door GGZ-partijen een gezamenlijke verklaring ondertekend om het gebruik van de crisiskaart te bevorderen. Dat meldt Platformggz.

De crisiskaart is een persoonlijk document ter grootte van een bankpas dat de cliënt bij zich draagt.  De kaart bevat gegevens en informatie over hoe zorgverleners, omstanders en naasten de cliënt kunnen (be)handelen bij het optreden van bijvoorbeeld een paniekaanval of een psychose. Op dat moment kan een cliënt zelf te zeer van streek zijn om duidelijke informatie te geven. Door een juiste bejegening en medicatie kan een crisiskaart helpen erger te voorkomen.

Door het Landelijk Platform GGz, GGZ Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen (V&VN SPV) werd de crisiskaart gelanceerd als onderdeel van de ontwikkeling van nieuwe richtlijnen en normenkaders in de GGZ.

© Nationale Zorggids