Normal_psychische_hoofdpijn_falen_verdrietig

Huisartsen in Nederland zijn bezorgd over het gebrek aan hulp voor mensen met psychische klachten. Dat blijkt uit een peiling onder 800 huisartsen van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Steeds meer mensen komen met psychische klachten op het spreekuur terwijl het voor huisartsen moeilijker is geworden om patiënten door te verwijzen. Dit meldt het AD.

Meer dan de helft van de ondervraagde huisartsen ziet het laatste half jaar het aantal mensen met psychische klachten dat op het spreekuur komt, toenemen. Het gaat dan om klachten als slaapproblemen en overspannenheid. Ook zijn er meer patiënten met complexe klachten zoals depressies bijgekomen, meldt 45 procent van de huisartsen.
 
In januari van dit jaar zijn de regels voor het doorverwijzen van mensen met psychische problemen aangepast. De huisarts kan een patiënt minder makkelijk doorsturen naar een specialist en moet dus vaker zelf de problemen zien op te lossen. “De huisarts is als vertrouwenspersoon van de patiënt bij uitstek in staat om deze zorg te leveren”, zegt voorzitter van de LHV Steven Eijck, “maar dan moet er wel voldoende capaciteit zijn om mensen met complexere klachten door te verwijzen. Dit onderzoek laat helaas een ander beeld zien.” 
 
© Nationale Zorggids