Normal_weegschaal_gewicht_overgewicht_lichtgewicht_dun_dik_vet_mager

Anorexiapatiënten vertonen gedrag dat sterk doet denken aan autisme. Net als mensen met autisme zijn anorexiapatiënten vaak bezig met details en hebben ze een bovenmatige interesse in systemen en orde. Dat meldt Trouw.

Wetenschappers van de universiteit van Cambridge lieten 66 meisjes met anorexia drie tests maken. Een algemene autismetest, een test om de mate van systematisch denken te bepalen en een empathietest. Ook een controlegroep van 1600 gezonde jongeren maakten de tests. De meisjes met anorexia bleken vijf keer vaker binnen het autismespectrum te scoren dan de controlegroep. Ze bleken bovendien systematischer te denken en iets minder inlevingsvermogen te tonen dan de jongeren uit de controlegroep, zij het in mindere mate dan het geval bij mensen met autisme.
 
Volgens autismespecialist Simon Baron-Cohen duidt het onderzoek erop dat anorexia meer is dan puur een eetstoornis. Het brein van iemand met anorexia heeft mogelijk veel gemeen met het brein van iemand met autisme. Het onderzoek zou specialisten mogelijk kunnen helpen om nieuwe strategieën te ontwikkelen voor de behandeling van anorexiapatiënten. Bijvoorbeeld door de focus op lichaamsgewicht en diëten te verplaatsen naar een ander onderwerp dat ook het systematisch denken bezighoudt.
 
© Nationale Zorggids