Normal_kaarsjes_dood_afscheid_bidden

Gemiddeld 10,5 op de 100.000 inwoners in Nederland maakt zelf een einde aan zijn of haar leven. Een groot deel van de mensen die hun leven zelf beëindigen heeft te kampen met psychische stoornissen. Het aantal zelfdodingen kan omlaag gebracht worden als de ggz en naasten uit de omgeving van kwetsbare mensen erin slagen om problemen eerder te signaleren. Dat meldt Ggznieuws.

In 2012 beëindigden 1753 Nederlanders hun eigen leven. In 872 gevallen was er sprake van een psychische stoornis. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door een werkgroep, waaraan onder andere het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) deelneemt, is gewerkt aan een multidisciplinaire richtlijn in de ggz voor ‘Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag’.

De werkgroep vindt het stijgende aantal zelfdodingen in Nederland zorgwekkend. Al sinds 2007 is een stijging waarneembaar maar die lijkt nu significant te zijn. De werkgroep is momenteel in gesprek met het CBS om de cijfers nader te analyseren. Daarnaast is de werkgroep in gesprek met minister Schippers over de preventie en is de minister gewaarschuwd dat bezuinigingen die de toegankelijkheid van acute ggz beperken een negatief effect hebben op het suïcidecijfer.

Het is volgens de werkgroep van groot belang dat hulpverleners in de ggz en huisartsen worden opgeleid en getraind in het toepassen van de nieuwe richtlijn. Een soortgelijke richtlijn in Engeland heeft goede resultaten opgeleverd: in dat land ging het aantal zelfdodingen omlaag.

© Nationale Zorggids