Normal_rontgen_hart

Elk jaar overleven duizenden mensen een acuut hartinfarct. Door betere behandelingen en medicijnen hebben patiënten een betere overlevingskans dan tien jaar geleden. Dit meldt het AD.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in Nederland vorig jaar 6195 mensen stierven aan een acuut hartinfarct. Rond het jaar 2000 lag het aantal sterfgevallen twee keer zo hoog. In de jaren '90 stierven meer dan 15.000 mensen na een hartinfarct, in de jaren '70 en '80 meer dan 20.000.
 
Het aantal sterfgevallen door een hartinfarct daalt doordat steeds meer mensen worden gedotterd na een infarct en doordat de medicijnen beter zijn geworden. Volgens Victor Umans, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en arts bij het Medisch Centrum Alkmaar, is er nog wel ruimte voor verbetering. Zo blijken ouderen, vooral vrouwen, nog vaak lang te wachten na een hartinfarct voor ze naar de dokter gaan terwijl zij door hun leeftijd vaak meer gevaar lopen dan jongeren die over het algemeen fitter zijn.
 
Umans pleit voor reanimatiecursussen voor burgers. “Wie op straat een infarct krijgt, heeft een slechte prognose. We willen mensen leren om te reanimeren. Zo hebben patiënten meer kans om in leven te blijven.” 
 
Ook moet er volgens Umans meer gedaan worden om te voorkomen dat mensen die al eens een hartinfarct hebben gehad, een tweede infarct krijgen. Cardiologen adviseren patiënten anders te gaan leven door bijvoorbeeld meer te gaan bewegen of te stoppen met roken. Zes op de tien mensen luistert naar deze raadgevingen maar na verloop van tijd laten veel patiënten de touwtjes weer vieren, aldus Umans. Niet alleen medische maar ook psychische begeleiding blijkt belangrijk. “Een infarct is erg ingrijpend. Heel veel mensen krijgen doodsangsten, zeker in de eerste weken erna. Een aanzienlijk deel komt in een depressie terecht.” 
 
© Nationale Zorggids