Logo_logo_venvn_verpleegkundige
Zorgverzekeraars CZ en Achmea willen niet dat gespecialiseerde verpleegkundigen taken overnemen van psychiaters en klinisch psychologen. Volgens de verzekeraars is de kwaliteit van deze verpleegkundigen niet gegarandeerd. Dit meldt het FD.
 
Minister Schippers van Volksgezondheid besloot vorige maand dat ongeveer vijfhonderd verpleegkundigen die een relevante HBO-specialisatie hebben afgerond, in aanmerking komen voor de functie 'hoofdbehandelaar' in de geestelijke gezondheidszorg. Zij mogen een deel van de behandeling van patiënten overnemen. 
 
Zorgverzekeraars CZ en Achmea willen hier niet aan meewerken, ook al levert de inzet van verpleegkundigen in plaats van hoger geschoolde psychiaters en psychologen een kostenbesparing op. Brancheorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) vindt dat er sprake is van een verkapte bezuiniging. Volgens V&VN worden verpleegkundig specialisten nog niet of nauwelijks gecontracteerd door zorgverzekeraars. “Dat leidt tot grote problemen in de ggz,” stelt Henk Bakker, voorzitter van V&VN. Volgens hem kan zonder de inzet van verpleegkundigen niet aan de huidige vraag naar geestelijke zorg worden voldaan. “Zorgverzekeraars lijken hier bewust op aan te koersen, om zo de specialistische ggz terug te dringen,” zegt Bakker.
 
CZ en Achmea ontkennen dat er sprake is van een bezuinigingsmaatregel. Beide zorgverzekeraars twijfelen over de kwaliteit van een verpleegkundig specialist. Achmea vindt het een stap te ver gaan om de verpleegkundige eindverantwoordelijke te maken. V&VN stelt dat nu een schijnwerkelijkheid wordt gecreëerd. “Op papier is de psychiater de hoofdbehandelaar, maar in de praktijk neemt de verpleegkundige vaak een deel van zijn taken over.” 
 
© Nationale Zorggids