Normal_samenwerken_studenten_overleg_groep

De ondernemingsraad en een cliëntenraad van Emergis, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Zeeland, hebben het vertrouwen opgezegd in de directie. Dit meldt Medical Facts.

Het schoot de OR in het verkeerde keelgat dat de directie ‘op eigen houtje samenwerkt en contracten afsluit’ met collega-instelling Parnassia Bavo. Naast de ondernemingsraad heeft ook een van de cliëntenraden van Emergis het vertrouwen opgezegd in de raad van bestuur. De cliëntenraad van de hoofdlocatie in Kloetinge heeft dinsdagmiddag een brief naar buiten gebracht die enkele weken geleden is verstuurd aan de directie van Emergis. Daarin wordt de voorzitter van de raad van bestuur verantwoordelijk gesteld voor het doorvoeren van zijn eigen zin en het creëren van een angstcultuur.

Het conflict spitst zich toe op het besluit van de voorzitter om met eHealth van de Parnassia Bavo groep in zee te gaan. Hij heeft daarbij niet om advies gevraagd van de centrale cliëntenraad van Emergis, terwijl dit onderwerp wel adviesplichtig is. Volgens de cliëntenraad betreft het een kwestie die het belang van cliënten raakt, omdat zij met eHealth aan de slag moeten. De cliëntenraad zegt niet te verwachten dat het besluit bij de evaluatie na een jaar weer zal worden teruggedraaid.

Bij Emergis werken 1400 mensen. De Zeeuwse instelling behandelt ieder jaar ongeveer 11.000 patiënten met psychische problemen of een verslaving. De OR staat al langer argwanend tegenover de samenwerking met Parnassia Bavo in Zuid-Holland. Een fusie werd eerder door de ondernemingsraad afgewezen. De OR vreest dat Emergis ondergesneeuwd raakt bij het veel grotere Parnassia Bavo en dat daardoor veel banen in Zeeland verloren zullen gaan. De voorzitter van de raad van bestuur wil nog niet reageren in pers. Hij zegt eerst in gesprek te gaan met de cliëntenraad die de brief heeft opgesteld.

© Nationale Zorggids