Normal_dna

Een internationale groep wetenschappers, waaronder drie wetenschappers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, hebben 22 genen in kaart gebracht die te maken hebben met de psychiatrische aandoeningen schizofrenie. Dertien van de onderzochte genen waren nog niet eerder bekend. Het onderzoek is de grootste studie naar de genetica van schizofrenie tot nu toe. Dat meldt Medical Facts.

Eerder onderzoek toonde aan dat schizofrenie deels erfelijk is maar in hoeverre genen een rol spelen en welke precies is niet bekend. Meer kennis over de genetische achtergrond van schizofrenie zou inzicht kunnen bieden in mogelijk nieuwe behandelmethoden.
 
Volgens hoogleraar Danielle Posthuma van de VU is het onderzoek een mijlpaal in de zoektocht naar risicofactoren voor schizofrenie. De onderzoekers denken dat het risico op de aandoening door vele duizenden variaties in de genen wordt beïnvloed maar de aandoening wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat er iets misgaat in de hersenen. Uit het onderzoek blijkt nu dat calcium daarin een rol speelt. “Voor het eerst hebben we aangetoond dat verschillende genen die allemaal betrokken zijn bij calciumprocessen in de hersenen een belangrijke rol spelen in schizofrenie,” aldus Posthuma. Calcium zet het versturen van signalen in de hersenen in gang. Verder onderzoek moet duidelijk maken welke rol calcium precies speelt in het ontstaan van schizofrenie.
 
© Nationale Zorggids