Normal_insomnia-verward_bang_verdrieting_bezorgd

Door stress kan iemand de controle verliezen over zijn emoties. Zelfs milde stress kan voor mensen al aanleiding zijn om de grip op hun emoties te verliezen. Dat meldt GGZ Nieuws.

Onderzoekers van de New York University toonden dit aan in een onderzoek dat verscheen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. 'Van stress werd al lang gedacht dat het de controle over emoties beperkt, maar ons onderzoek laat voor het eerst zien dat zelfs milde stress therapieën die emoties kunnen controleren ondermijnt', zegt onderzoeker Elizabeth Phelps.  'Wat je leert tijdens therapie, is wellicht dus toch niet zo bruikbaar in de praktijk.'

Mensen met emotionele problemen krijgen door therapeuten vaak allerlei cognitieve technieken aangeleerd, waarmee ze hun gedachten kunnen veranderen of een situatie op een andere manier leren benaderen. Door bijvoorbeeld de focus te leggen op minder bedreigende aspecten van een gebeurtenis kunnen mensen aanleren om hun eigen emotionele reactie te veranderen. De conclusies van het onderzoek suggereren dat deze technieken bij stress niet echt werken.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een tweedaags experiment. Op de eerste dag creëerden de onderzoekers angst onder de onderzoeksdeelnemers door ze foto’s van spinnen en slangen te tonen. Vervolgens kregen proefpersonen verschillende cognitieve strategieën aangereikt om minder angstig te worden. Op de tweede dag werden de deelnemers verdeeld in twee groepen. Van mensen uit de stressgroep werd de hand gedurende drie minuten in ijskoud water gehangen. De deelnemers uit de controlegroep kregen warm water. Bij de controlegroep bleek de angstreactie op de foto's minder sterk te zijn, terwijl de angst bij de stressgroep gelijk was gebleven. Dit lijkt erop te duiden dat de gestreste deelnemers niet in staat waren om de cognitieve technieken te gebruiken.

Onderzoeker Phelps: 'Het toepassen van cognitieve technieken om angst te controleren is afhankelijk van bepaalde gebieden in de prefrontale cortex van de hersenen. Van deze gebieden is bekend dat het functioneren wordt beperkt door stress. Het onderzoek laat zien dat zelfs milde stress – waar we in het dagelijks leven regelmatig mee te maken krijgen - het effect van training teniet doet.' Volgens de onderzoeker kan langer trainen uitkomst bieden. De strategie wordt dan meer een gewoonte en is daardoor minder gevoelig voor stress.

© Nationale Zorggids