Logo_trimbos_instituut

Relatief veel mensen met een lichte zorgvraag zijn bij de gespecialiseerde GGZ in behandeling terwijl veel ernstige gevallen dat niet zijn. Dat staat in de Trendrapportage 2012 van het Trimbos-instituut die het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) op haar website heeft gepubliceerd. Dat meldt Zorgvisie.

Volgens de onderzoekers zijn er verschillende redenen waarom vier op de tien mensen met een ernstige psychische klacht geen hulp ontvingen in 2012. Een van de redenen is dat de mensen zelf geen hulp zoeken. Ook komt het voor dat ze in het verleden hulp hebben gehad, maar dat het onvoldoende heeft geholpen. En tot slot herkennen de huisartsen niet altijd de ernstige problematiek.
 
Door het verwijsgedrag van huisartsen zijn er relatief veel mensen met een lichte zorgvraag in de gespecialiseerde GGZ terechtgekomen. De onderzoekers pleiten daarom voor versterking van de psychische hulpverlening in de huisartsenzorg om meer mensen in de eerstelijn op te vangen, zoals het kabinet wil en zoals is vastgelegd in het bestuurlijk akkoord met de GGZ-sector.
 
De versterking in de huisartsenzorg moet in de toekomst de huisarts helpen om psychische klachten beter in te schatten. Ze moeten volgens de onderzoekers samenwerken met praktijkondersteuners, psychologen en andere GGZ-aanbieders om de ernst van de klacht te bepalen. Het doel is dat mensen met psychische problemen niet meer zorg krijgen dan nodig, maar ook niet minder. En dat zij zo snel mogelijk op de juiste plek worden geholpen.
 
© Nationale Zorggids