Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg
Op bevel van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) moet Stichting Op me Eigen (Omei) in Lelystad haar deuren sluiten. De stichting moet de zorgverlening en huisvesting van de huidige cliënten per direct beëindigen en mag geen nieuwe cliënten meer aan- of opnemen. De inspectie constateerde ernstige tekortkomingen in de veiligheid van cliënten en zorgmedewerkers.
 
Omei biedt persoonlijke verzorging, begeleiding en verblijf aan 57 cliënten met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische stoornis. Sinds mei dit jaar staat de stichting onder verscherpt toezicht van de inspectie. Op 20 en 28 augustus bracht de IGZ een bezoek aan verschillende locaties van Omei en constateerde dat er sprake was van ernstige risico's voor de veiligheid van zowel cliënten als zorgmedewerkers. Het gevaar werd veroorzaakt door het gebrek aan kennis van het zorgpersoneel om de cliënten te te begeleiden en te weinig toezicht op het doen en laten van de cliënten zodat deze in (levens)bedreigende situaties terecht konden komen.
 
Omei moet per direct de huisvesting en zorg van haar cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder en de cliënten informeren over het bevel van de IGZ. Omei mag pas weer zorg leveren als aan de voorwaarden van verantwoorde zorg is voldaan.
 
© Nationale Zorggids