Normal_kaars

Het aantal zelfmoorden in Amsterdam is voor het eerst sinds 2007 gedaald. In 2011 kwamen 106 inwoners van de hoofdstad om het leven door zelfdoding. Vorig jaar waren dat er 93, een daling van meer dan tien procent. Volgens de GGD in Amsterdam is de daling opmerkelijk omdat het aantal zelfmoorden in de rest van Nederland en in andere Europese landen nog steeds stijgt. Mogelijk houdt de stijging verband met de economische recessie. Dat meldt Trouw.

In 2011 begon de GGD met het project Suïcidepreventie maar de instantie durft nog niet te concluderen dat de daling van het aantal zelfmoorden in de stad aan het project te danken is. Als onderdeel van dit project krijgen professionals en vrijwilligers een training om suïcidaal gedrag te herkennen en bespreekbaar te maken. Ruim zeshonderd buurtregisseurs, maatschappelijk werkers, schoolartsen, verpleegkundigen, schuldhulpverleners en anderen hebben de training gevolgd.
 
Ook is er meer nazorg voor mensen die een zelfmoordpoging hebben gedaan en krijgen nabestaanden meer opvang en ondersteuning. Bij nabestaanden van mensen die zelfmoord hebben gepleegd, bestaat het risico dat ook zij zichzelf doden. De GGD probeert daarnaast de toegang tot dodelijke middelen te beperken door bijvoorbeeld risicovolle locaties in beeld te brengen. In Nederland kwamen in 2012 1753 mensen door zelfmoord om het leven, een stijging van zeven procent ten opzichte van het jaar daarvoor.
 
© Nationale Zorggids