Normal_marijuana_cannabis_blad

Het Bureau Medicinale Cannabis van het ministerie van Volksgezondheid gaat mogelijk wiet leveren voor een Utrechts experiment met hasjverstrekking aan mensen met psychiatrische problemen. Het behandelexperiment is een van de twee initiatieven die de gemeente ondersteunt om het gebruik van wiet uit de criminele sfeer te halen. Dat meldt Skipr.

Het gaat om een cannabisvariant die angsten, psychotische aanvallen en slapeloosheid dempt in plaats van uitlokt, zoals sommige andere wietsoorten doen. Naast het behandelexperiment ondersteunt de gemeente Utrecht ook de oprichting van de Social Cannabis Club Domstad (SCCD). De SCCD is een vereniging van honderd volwassenen die cannabis telen voor eigen gebruik.

De SCCD vraagt deze week een ontheffing aan van de Opiumwet, zodat het telen van wiet voor eigen gebruik niet strafbaar is. Minister Ivo Opstelten van Justitie heeft al aangekondigd dat hij daar  een stokje voor gaat steken, maar volgens verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt is het geen zaak voor Justitie. 'De wietclub vraagt geen ontheffing bij Justitie maar bij Volksgezondheid, omdat de club is opgericht om de negatieve effecten van cannabisgebruik op de gezondheid tegen te gaan. De Opiumwet voorziet in die gevallen in een ontheffing. Het college ziet een positieve uitkomst van de aanvraag daarom met vertrouwen tegemoet.'

© Nationale Zorggids