Logo_ggz_drenthe

GGZ Drenthe heeft een volgende stap gezet om het aantal opnameplaatsen te verminderen en te vervangen door ambulante hulp. Daarmee loopt GGZ Drenthe landelijk voorop in de vermindering van het aantal bedden in de geestelijke gezondheidszorg. Dat meldt GGZ Nieuws.

Klinische behandelingen van GGZ Drenthe worden korter zodat cliënten zo snel mogelijk terug kunnen naar de eigen omgeving. De opvatting is dat herstellen beter gaat in de eigen vertrouwde sfeer. Cliënten kunnen dan beter de regie voeren over hun eigen leven en weer meedoen in de maatschappij.

Cliënten die tot voor kort langdurig waren opgenomen bij GGZ Drenthe, gaan steeds vaker zelfstandig wonen met psychiatrische hulp aan huis. Dit gebeurt in samenwerking met woningcorporaties, gemeenten en andere ketenpartners. Voor mensen in een (dreigende) crisis zijn speciale teams in het leven geroepen.

De kortdurende intensieve klinische hulp van GGZ Drenthe wordt geconcentreerd in de opnameklinieken in Assen en Emmen. Om de zorg aan cliënten die klinische hulp nodig hebben te verbeteren investeert GGZ Drenthe in de uitbreiding van het aantal zogeheten intensive care-plekken. Deze plekken zijn voor mensen die gedurende korte tijd intensieve klinische psychiatrische hulp nodig hebben.

De gesloten opnameplaatsen in de kliniek in Hoogeveen verdwijnen. De kortdurende opnames op de open afdelingen van Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel blijven maar worden gedeeltelijk vervangen door dagbehandeling, poliklinische afspraken en psychiatrische hulp aan huis.

Door deze maatregelen hoopt GGZ Drenthe niet allen de kwaliteit van de zorg te verhogen en te voldoen aan de eisen van de regering en verzekeraars maar ook op de langere termijn een gezonde bedrijfsvoering te voeren.

© Nationale Zorggids