Normal_hardloper_gefinished

GGZ Noord-Holland-Noord (GGZ NHN) loopt 27, 28 én 29 september mee tijdens de Socialrun. De Socialrun is een non-stop estafetteloop van 550 kilometer in 48 uur. GGZ NHN loopt mee om een statement te maken tegen stigmatisering van psychiatrische patiënten. Dit meldt Dichtbij.

Tien teams van verschillende GGZ-instellingen hebben zich aangemeld om deel te nemen aan deze 'run tegen stigma'. Politiek Nederland en GGZ Nederland hebben ook van zich laten horen naar aanleiding van deze actie. Zo zal PvdA-voorzitter Hans Spekman het startschot lossen en heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) openlijk zijn sympathie en steun betuigd richting het initiatief.

De overtuiging dat mensen met psychiatrische aandoeningen minder waard zijn dan andere mensen is de beste beschrijving van een stigma. Dit wijdverspreide vooroordeel is een belemmering bij het herstel van mensen met psychiatrische aandoeningen.

Stigma valt gelukkig goed te bestrijden door het voeren van lokale campagnes waarbij patiënten en familie een leidende rol hebben. Het bevorderen van de toegang tot werk en opleiding kan daarnaast een actieve rol spelen om het stigma tegen te gaan.

Goede wil en bereidheid zijn daarbij belangrijk, maar er is ook geld nodig om deze zaken te organiseren. Daarom wordt het geld wat de stichting Socialrun inzamelt, besteed aan projecten die bijdragen aan het doorbreken van het taboe op psychiatrische aandoeningen.

© Nationale Zorggids