Normal_internet_verslaving_meisje_achter_computer_sociale_netwerk_sites

Steeds meer mensen kampen met een verslaving aan Facebook of Twitter. Het aantal mensen dat zich meldt bij een verslavingskliniek loopt de laatste paar jaar op. Uit onderzoek blijkt dat meer jongeren op een problematische manier met het sociale netwerk omgaan. Dat meldt Spitsnieuws.

Bij de verslavingskliniek Solutions in Amsterdam is het aantal klanten met een Facebook-verslaving de laatste tijd toegenomen. Volgens Daan Deernik, behandelaar in de kliniek, kwam het tot twee jaar geleden nauwelijks voor dat iemand zich meldde met Facebook-problemen. 'Over het algemeen melden ze zich vaak aan in combinatie met andere verslavingen. Iemand met een eetstoornis is bijvoorbeeld vaak onzeker en zoekt op Facebook bevestiging', zegt Deernik.

Cijfers kan Solutions niet geven. Vooral vanwege het feit dat de klanten in de regel aan meerdere middelen tegelijk verslaafd zijn, waaronder aan sociale media. Uit een rapportage van onderzoeksbureau IVO, gespecialiseerd in leefwijze en verslaving, blijkt dat problematisch internet- en gamegebruik tussen 2010 en 2012 is toegenomen.

Het gebruik van sociale media via de mobiele telefoon wordt door vijf procent van de jongeren als problematisch ervaren. Jongeren besteden de meeste tijd op het internet aan Twitter, online gamen, YouTube, Instant Messenger en sociale netwerken zoals Facebook. Facebook-junks hebben hun verslaving niet langer onder controle. 'Net als bijvoorbeeld met drugs wordt Facebook gebruikt om in een roes te komen, ter compensatie van een situatie die moet worden onderdrukt. Denk daarbij aan een relatie of een werksituatie waar iemand ongelukkig over is.'

Deernik denkt dat de crisis een rol speelt in het stijgende aantal gebruikers dat op een problematische manier Facebook gebruikt. 'Daardoor zijn nostalgie-pagina’s op Facebook ook zo populair. Er is een hang naar het verleden en mensen willen zich daarin verliezen. De tijdsbeleving verandert compleet. Facebook-gebruikers hebben bijvoorbeeld niet in de gaten dat ze al drie uur op Facebook zitten, terwijl ze denken dat het nog maar een uurtje is.'

© Nationale Zorggids