Logo_ggz_nederland_logo

De brancheorganisatie GGZ Nederland sluit zich aan bij het protest van de beroepsgroepen van psychiaters en psychologen tegen de nieuwe jeugdwet. In de wet wordt de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren ondergebracht bij de gemeenten en weggehaald bij de zorgverzekeringen. Dat meldt de NOS.

Al enige tijd gaat er op internet een petitie rond van kinderpsychiaters, die het niet eens zijn met het plan om geestelijke gezondheidszorg in een ander systeem onder te brengen dan de lichamelijke gezondheidszorg. Ze vrezen dat kinderen noodzakelijke zorg niet of te laat zullen krijgen.

De GGZ Nederland had de petitie tot nu toe niet ondertekend omdat de organisatie afspraken probeerde te maken met de overheid over het waarborgen van de zorg. Inmiddels heeft de organisatie er geen vertrouwen meer in dat die afspraken er nog op tijd komen.

De wijziging van de jeugdwet maakt onderdeel uit van een grotere hervorming in de jeugdzorg waarover de Tweede Kamer vandaag praat. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil juist dat de ggz-zorg wel wordt meegenomen in de wet. Uit een enquête van de organisatie blijkt dat meer dan 90 procent van de gemeenten voor de wijziging is. De gemeenten willen alle hulp voor kinderen onder één bestuur brengen om lijntjes kort te houden. Ze verwachten dat gezinnen hierdoor juist sneller en efficiënter geholpen kunnen worden.

De petitie is ruim 50.000 keer getekend, onder meer door bezorgde ouders en behandelaars. GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland zullen de petitie vandaag ook ondertekenen. Daarna wordt hij aangeboden aan de Tweede Kamer.

© Nationale Zorggids