Normal_werk__2__rekenen_factuur_rekening_economie

(Novum) - De Rotterdamse zorginstelling More moet onmiddellijk stoppen met het declareren van zorg die de instelling niet of slechts gedeeltelijk heeft geleverd. Daartoe verplicht de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de zorginstelling. More krijgt mogelijk ook een boete van de NZa.

De NZa nam vorig jaar al de administratie van More in beslag na signalen van een verzekeraar dat de instelling zorg declareerde die niet was geleverd. More bleek inderdaad ten onrechte declaraties te hebben ingediend voor gespecialiseerde ggz-zorg.

De zorgautoriteit heeft patiënten, zorgverleners, medewerkers en de bestuurder van More gehoord. Ook zijn de medische dossiers onderzocht. Patiënten verklaarden dat meer zorg in rekening was gebracht dan was geleverd. Zorgverleners gaven aan niet te weten wat voor hun zorg door More was gedeclareerd.

De NZa komt met de aanwijzing naar buiten om consumenten, verzekeraars en zorgaanbieders te waarschuwen voor de werkwijze van de bestuurder en de instelling. Ook kunnen verzekeraars en patiënten die te veel hebben betaald hun geld nu terugvorderen.