Normal_herfst_weer

Veel Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van jaarlijks terugkerende depressieve klachten tijdens het voorjaar, de winter of het najaar. Bij 400.000 Nederlanders is er zelfs sprake van een depressie, zo meldt GGZ nieuws.

Gedurende deze seizoenen beleven deze mensen weinig of geen plezier aan zaken waar ze normaal gesproken wel plezier aan beleven en voelen ze zich vaak lusteloos. Ervaren zij deze ernstige klachten minimaal twee jaar achter elkaar in het najaar, dan spreekt men van een herfstdepressie. Mensen met minder ernstige depressieve klachten hebben een zogenoemde herfstdip.

Vooral vrouwen tussen de 13 en 55 jaar zijn gevoelig voor een herfstdepressie of dip, maar het kan iedereen overkomen. Men spreekt van een depressie als iemand minimaal twee weken lang het grootste deel van de dag somber is. Bijkomende klachten zijn slaperigheid, futloosheid en energieverlies overdag. Ook is er sprake van een toename aan voedselbehoefte.

Met lichttherapie kan een herfstdepressie worden bestreden. Door een patiënt met intensief licht in aanraking te laten komen wordt er in het lichaam op een kunstmatige manier de aanmaak van melatonine gereguleerd. Hiermee herstelt het dag-nachtritme. Deze therapie is  veilig, effectief en makkelijk te ondergaan.

© Nationale Zorggids