Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

De zorgverzekeraar CZ koopt bij wijze van experiment ketenzorg depressie in bij huisartsen die samenwerken met onder meer praktijkondersteuners (POH-GGZ) en psychologen. De ketenzorg moet de behandeling versterken van patiënten in de nieuwe basis GGZ. Dat meldt Trimbos.

Het Trimbos-instituut zal de monitoring en evaluatie van de depressie-pilot verzorgen. De deelnemers aan de pilot van CZ zijn hulpverleners uit diverse disciplines (huisartsen, POH-GGZ, eerstelijnspsychologen, maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten) in drie regio’s in het zuiden van Nederland. Ongeveer 150 hulpverleners met een bereik van circa 300.000 mensen doen aan het project mee. De hulpverleners deden al eerder mee aan Doorbraak Depressie projecten en hebben dus ervaring met het in samenwerking leveren van depressiezorg.

De zorg is gebaseerd op een stappenplan waarmee depressie wordt behandeld. Een belangrijk onderdeel van de depressiezorg wordt gevormd door online behandelingen waarvan de cliënt gebruik maakt via de computer. De kosteneffectiviteit van de behandeling zal worden berekend en geëvalueerd door het Trimbos-instituut. De resultaten van de pilot zullen naar verwachting over een jaar bekend worden.

© Nationale Zorggids