Normal_ooglid_correctie_plastisch_chirurgie_plastic

De minister van Volksgezondheid Edith Schippers heeft een brief geschreven aan de Tweede Kamer waarin ze maatregelen aankondigt om de cosmetische sector (de mooimaak industrie zoals ze het noemt) te reguleren. Dat meldt GezondTotaal

De maatregelen die de minister heeft aangekondigd zijn onder meer het aanpakken van cosmetische televisieprogramma's en het opstellen van een reclamecode, meer specifieke normen voor de betrokken beroepsgroepen en een verbod op cosmetische ingrepen bij minderjarigen zonder medische noodzaak.

Plastisch chirurg Erik Laban – deskundige op GezondTotaal – vindt de maatregelen een eerste stap in de juiste richting. Door de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgen (NVPC) wordt al langer aangedrongen op regulering. Te vaak komen de behandelingen in een slecht daglicht te staan omdat ze ondeskundig zijn uitgevoerd, of omdat ze worden uitgevoerd in klinieken die niet volgens de regels werken. Dit heeft geleid tot excessen waarbij bijvoorbeeld gynaecologen zonder enige plastische opleiding borstvergrotingen uitvoerden, tandartsen botox injecties plaatsten en huisartsen op de behandeltafel ooglidcorrecties uitvoerden.

Volgens Laban zullen de maatregelen de patiënt beter beschermen en uiteindelijk de kwaliteit van de cosmetische behandelingen ten goede komen. 

© Nationale Zorggids