Normal_depressief

De afdeling Psychiatrie van het UMCG in Groningen is een onderzoek gestart naar de antidepressieve werking van elektromagneten. De behandeling is bedoeld voor patiënten die onvoldoende baat hebben bij bestaande behandelingen. Dat meldt UMCG.

De conventionele behandeling van depressie met psychotherapie en medicijnen is effectief. Toch herstellen veel patiënten niet volledig. Voor de behandeling van deze zogenaamde therapieresistente depressies onderzoekt het UMCG de werking van zwakke magnetische velden. Eerder onderzoek naar deze methode bij andere patiëntgroepen door de afdeling Neurowetenschap van het ziekenhuis leverde al een positief resultaat op. De stimulatie op het hoofd met zwakke elektromagneten blijkt de pijngrens van gezonde proefpersonen te verschuiven. In Denemarken zijn bovendien al hoopgevende resultaten geboekt met de methode bij de behandeling van depressie. “Dergelijke resultaten vragen om een bevestiging,” aldus Robert Schroevers, hoogleraar psychiatrie en hoofd van de psychiatrische afdeling van het UMCG.

Voor het onderzoek zullen proefpersonen vijf weken lang een intensieve behandeling met elektromagneten ondergaan. De patiënten krijgen een cap op het hoofd waarop spoeltjes zijn bevestigd die een zwak, pulserend magnetisch veld opwekken, ongeveer even sterk als een koelkastmagneetje. Op deze manier wordt het magnetisch veld de hersenen aangeboden. De patiënten krijgen de cap elke werkdag een half uur op. De onderzoekers verwachten dat de proefpersonen al na enkele weken verbetering kunnen merken.

Omdat in de eerdere studie naar pijn weinig bijwerkingen zijn gemerkt van de behandeling, verwachten de onderzoekers ook nu weinig bijwerkingen. Voor het onderzoek worden meerdere metingen uitgevoerd. De deelnemers worden vragenlijsten voorgelegd, er worden MRI-scans gemaakt en bloed- en urinemonsters verzameld. Na tien en twintig weken na de behandeling wordt gekeken hoe het met de patiënten gaat.

© Nationale Zorggids