Normal_weer_bewolkt_donder_onweer

Nederlanders zijn het meest sombere volk van Europa. Per 100 duizend levensjaren worden er 1.850 doorgebracht in depressie. Nederland is daarmee een koploper in Europa. Dat meldt de Volkskrant.

Onderzoekers van de Universiteit van Queensland presenteerden deze week in PLOS Medicine het Global Burden of Disease 2010, wat geldt als de meest uitgebreide studie naar ongemak en dood door ziekten. Uit het onderzoek blijkt dat depressiviteit wereldwijd flink stijgt door bevolkingsgroei en vergrijzing. Het aantal levensjaren dat mensen ongemak ondervinden door depressie steeg sinds 1990 met ruim 37 procent.

Wereldwijd viel bijna tien procent van de levensjaren die in ziekte werden doorgebracht, in 2010 terug te voeren op depressiviteit. Alleen rug- en nekklachten houden wereldwijd meer mensen in haar greep (14,8 procent van het aantal zieke levensjaren). Deze verhoudingen zijn sinds 1990 redelijk stabiel. In Nederland heeft depressiviteit met ruim zestien procent een flink hoger aandeel.

Psychiater Jan Swinkels wil aan de hoge score van Nederland niet te veel conclusies verbinden. 'Het gaat vooral over perceptie', zegt de hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. 'Cultuur speelt een belangrijke rol. Wij zijn een somber volk, maar dat wil niet zeggen dat wij meer hulp nodig hebben dan de Duitsers of Belgen. Veel hangt ook af van de individuele context.'

© Nationale Zorggids