Normal_ns_trein_3

Het aantal gevallen van zelfdoding bij ggz-instellingen is tussen 2007 en 2012 gestegen van 539 naar 677 per jaar. Dat komt neer op circa veertig procent van het totaal aantal suïcides in Nederland. Dat meldt Medisch Contact.

De suïcidecijfers van de ggz-instellingen werden vrijgegeven door het ministerie van VWS na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) door de VPRO. Naast de aantallen van suïcides die per jaar bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg worden gemeld, maakte het ministerie ook de aantallen per instelling bekend. Relatief veel gevallen van zelfdoding kwamen in deze jaren voor bij de grote Zuid-Hollandse instellingen Parnassia (382) en Rivierduinen (185).

In een toelichting op de cijfers benadrukt het ministerie dat de absolute aantallen suïcides bij de verschillende ggz-instellingen niet onderling vergeleken kunnen worden. ‘Factoren die van invloed zijn op de aantallen zijn onder meer de grootte van de instelling (aantallen patiënten) en de aard van de patiëntenpopulatie.’

In het overzicht zijn niet de pogingen tot zelfmoord opgenomen. Ook de meldingen die door zelfstandig gevestigde ggz-professionals en justitiële inrichtingen werden gedaan, zijn niet meegenomen in het overzicht. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakten in 2012 in totaal 1753 mensen in Nederland een eind aan hun leven, van wie – zo valt nu af te leiden – 39 procent patiënt was bij een ggz-instelling. In 2008 pleegden 1353 mensen suïcide (42 procent bij een ggz-instelling).

© Nationale Zorggids