Normal_handen_wassen

Hersendelen die betrokken zijn bij denkprocessen en de verwerking en bijsturing van emoties, zijn relatief klein bij patiënten met een dwangstoornis. Dat blijkt uit een groot MRI-onderzoek aan het VUmc naar structurele veranderingen in de hersenen van mensen met een obsessief-compulsieve stoornis. Dat meldt Artsennet.

Onderzoekers vergeleken de hersenscans van 412 patiënten met een dwangstoornis met die van 368 gezonde personen. De delen van de hersenen die een rol spelen bij denkprocessen en bij de verwerking en bijsturing van emoties, blijken kleiner zijn bij mensen met een dwangstoornis. Bovendien blijkt dat andere, dieper gelegen hersengebieden bij patiënten met een dwangstoornis juist volume behouden of zelfs groter worden. Dat is niet het geval bij gezonde personen.

Sommige verschillen werden pas duidelijk zichtbaar op latere leeftijd. Dat kan betekenen dat hersenen op een andere manier verouderen bij mensen met een dwangstoornis. Het jarenlang uitvoeren van uitgebreide dwanghandelingen leidt er mogelijk toe dat de dieper gelegen hersenkernen actief en dus groot blijven. Andersom lijken hersenstructuren, die een rol spelen bij emotieverwerking, door de chronische stress juist sneller te krimpen met de leeftijd. Volgens onderzoeksleider Odile van den Heuvel is een vervolgonderzoek nodig naar de veranderde veroudering van de hersenen van personen met een dwangstoornis.

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry.

© Nationale Zorggids