Normal_kindermisbruik_oog

In het kader van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, die elk jaar op 20 november wordt gevierd, vraagt de stichting Korrelatie aandacht voor de ernst van kindermishandeling. De stichting pleit voor meer openheid over psychische problemen als gevolg van kindermishandeling. Dat meldt Korrelatie. 

Een belangrijk recht van kinderen is de bescherming tegen mishandeling en geweld. Het aantal gemelde gevallen in Nederland neemt volgens de stichting al enige jaren toe: in 2005 werden in Nederland 100.000 meldingen van kindermishandeling geregistreerd, in 2012 waren dit er 119.000. Korrelatie biedt steun aan slachtoffers via haar hulplijn, die gebeld kan worden door kinderen, maar ook volwassenen die in hun jeugd zijn blootgesteld aan mishandeling. Psycholoog van Korrelatie Jean-Pierre van de Ven: 'Mishandeling kan ook na lange tijd nog negatieve gevolgen hebben, waaronder ernstige psychische problemen'.

Volgens van de Ven staat de mishandeling van kinderen nooit op zichzelf: vaak gaat kindermishandeling gepaard met andere vormen van geweld, of met frustraties en psychische problemen van degene die het geweld uitoefent. Kindermishandeling heeft niet alleen betrekking op fysiek geweld, maar ook op seksueel misbruik, verbaal geweld en verwaarlozing. Het komt voor in alle lagen  van de bevolking. 'Een derde van de cliënten in de GGZ heeft te maken gehad met enigerlei vorm van mishandeling of combinaties daarvan', aldus de psycholoog.

Uit de praktijk van de stichting blijkt dat slachtoffers en betrokkenen niet altijd over kindermishandeling kunnen praten, uit angst, schaamte, onbegrip of onwetendheid. Van de Ven: 'De hulplijn van Korrelatie biedt de mogelijkheid om anoniem hulp en advies te krijgen over kindermishandeling en psychische problemen. Indien nodig verwijzen wij door naar instanties en zorgverleners. Blijf er niet mee rondlopen. Praten helpt.'

© Nationale Zorggids