Logo_korrelatie

De zaak van een Rotterdamse vrouw die tien jaar dood in haar huis lag roept bij veel mensen vragen op over hoe het mogelijk is dat niemand deze vrouw miste of naar haar omkeek. De stichting Korrelatie besteedt extra aandacht aan het probleem van eenzaamheid en sociaal isolement.

Sociaal isolement
Uit onderzoeken van TNS NIPO en RIVM blijkt dat maar liefst één op de drie Nederlanders zich wel eens eenzaam voelt. Ruim 1,3 miljoen mensen voelen zich zelfs extreem eenzaam. Zij ervaren een gevoel van leegte omdat zij zich niet verbonden voelen met anderen. Hoewel eenzaamheid van alle tijden is, neemt het aantal mensen dat in een sociaal isolement terecht komt in de laatste jaren toe. De hulplijn van Korrelatie biedt mensen die zich eenzaam voelen de mogelijkheid om samen met een hulpverlener te bespreken hoe ze hun eenzaamheid aan kunnen pakken.

Alle leeftijden
Eenzaamheid komt voor onder alle leeftijden. Bij mensen boven de zeventig jaar neemt de kans om geconfronteerd te worden met eenzaamheid toe. Zij raken vaker in een sociaal isolement, omdat vrienden en familie hen ontvallen. Maar ook jongeren kunnen zich eenzaam voelen. Zij kennen meer mensen, maar hebben vaker met niemand in hun omgeving een vertrouwensband, niemand met wie ze hun gevoelens kunnen of durven delen.

Eenzaam
Korrelatie werd op Kerstavond 1964 in het leven geroepen om mensen te helpen die zich eenzaam voelden. Veel mensen bleken behoefte te hebben aan een persoonlijk gesprek en adviezen om hun gevoel van eenzaamheid te doorbreken. Dit is anno 2013 nog altijd een van de onderwerpen die de psychologen en maatschappelijk werkers van Korrelatie behandelen. Zij gaan het gesprek aan met mensen en zetten hen aan vooral zélf actie te ondernemen en contact met andere mensen te leggen. Jean-Pierre van de Ven, psycholoog van Korrelatie: 'Iemand die zich eenzaam voelt hoeft niet per se alleen te zijn. De hulpverleners van Korrelatie gaan altijd eerst na wat er achter de eenzame gevoelens van degene die contact zoekt steekt. Is er sprake van het verlies van een dierbare? Is er ruzie geweest met een familielid? Is iemand misschien bang om mensen ‘lastig te vallen’ met zijn of haar problemen? Als dit helder is, kunnen mensen zelf hun gevoelens van eenzaamheid aanpakken.'

Korrelatie
Mensen die zich eenzaam voelen of iemand kennen in hun omgeving die zich eenzaam voelt, kunnen met een psycholoog of maatschappelijk werker van Korrelatie op zoek gaan naar manieren om eenzaamheid aan te pakken. Bel de hulplijn van Korrelatie op nummer 0900-1450 (ma-vr van 9:00-18.00 uur, € 0,15/min). Mailen of chatten kan ook via www.korrelatie.nl. Meer informatie over de onderzoeken staat hier.

© Nationale Zorggids