Normal_weegschaal_gewicht_overgewicht_lichtgewicht_dun_dik_vet_mager

Uit onderzoek blijkt dat Cognitieve Remediatie Therapie (CRT) helpt bij eetstoornisklachten zoals anorexia nervosa. Ook heeft CRT een positief effect op de kwaliteit van leven bij patiënten met een ernstige en langdurige eetstoornis. Dit meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

“Mensen met een eetstoornis denken vaak heel rigide,” zegt professor Eric van Furth, hoogleraar bij het LUMC. “CRT doorbreekt deze patronen waardoor patiënten beter gaan eten. Mensen met een eetstoornis zijn vaak minder goed in staat om van oplossingsstrategie te wisselen. Deze starheid in hun manier van denken zorgt er mede voor dat zij niet goed in staat zijn hun gedrag te veranderen. Dit heeft invloed op de ontwikkeling en het beloop van de eetstoornis,” aldus professor Van Furth.

CRT heeft als doel mensen meer flexibiliteit te geven in hun manier van denken. Door het doen van oefeningen en kleine gedragsexperimenten krijgen patiënten meer inzicht in hun manier van denken. De vertaling van de oefeningen en experimenten naar het dagelijks leven is daarbij heel belangrijk. Nu wordt CRT al toegepast bij mensen met schizofrenie. Het onderzoek naar het effect bij mensen met een eetstoornis werd uitgevoerd door het Centrum Eetstoornissen Ursula en Altrecht Eetstoornissen Rintveld.

© Nationale Zorggids