Logo_logo_centrum_verstandelijke_beperking_psychiatrie

In Assen is het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie geopend. In het centrum kunnen mensen met een verstandelijke beperking terecht met vragen over hun (geestelijke) gezondheid. Dit meldt Klik.

Het centrum combineert kennis uit zowel de verstandelijke gehandicaptenzorg als de de psychiatrie. Juist de combinatie van een verstandelijke beperking en een psychiatrische aandoening zoals angststoornissen of autisme maakt het voor de cliënt, zijn familie en hulpverleners vaak moeilijk om erachter te komen wat er precies aan de hand is. Ook bij gedragsproblemen, lichamelijke klachten en problemen die samenhangen met bijvoorbeeld het Syndroom van Down kunnen cliënten terecht bij het centrum.

Het centrum werkt samen met de cliënt in zijn of haar leefomgeving aan een antwoord op de problemen die spelen. Soms zijn de problemen van mensen met een verstandelijke beperking zo complex dat verder onderzoek nodig is. Cliënten kunnen dan worden opgenomen. Ook in ernstige crisissituaties kan het centrum hulp bieden als de cliënt niet op de eigen woonplek kan blijven. Samen met de cliënt en direct betrokkenen zal dan een oplossing worden gezocht.

Het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie is een initiatief van GGZ Drenthe en zorginstellingen Van Boeijen, De Trans, de Baalderborg Groep en Promens Care. Deze instanties zijn gespecialiseerd in verschillende invalshoeken van de gehandicaptenzorg en psychiatrie.

© Nationale Zorggids