Normal_zon-licht-zonlicht-biologische_klok

Lichttherapie kan een gunstig effect hebben op patiënten met Alzheimer. De therapie vertraagt de cognitieve achteruitgang niet maar zorgt wel voor een lichte verbetering van depressieve klachten en slaapproblemen. Dat meldt Artsennet.

De ziekte van Alzheimer gaat vaak gepaard met verstoringen van het slaap-waakritme en stemmingsproblemen. De biologische klok in de hersenen wordt bij mensen voornamelijk door daglicht gesynchroniseerd met het dag-nacht ritme van de aarde. Bij dementerenden vervalt die regelmaat van dag en nacht. Met lichttherapie kan de sturende functie van hun biologische klok worden ondersteunt zodat deze ritmes regelmatig blijven.

Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Els Møst van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij stelde in haar onderzoek vast dat dementerende ouderen vaker last hebben van depressieve klachten dan gezonde ouderen. Bij Alzheimerpatiënten werd bovendien objectief een slechtere slaap gemeten hoewel zij minder slaapklachten hebben dan gezonde ouderen. Møst ontdekte dat diverse biologische ritmes van ouderen met Alzheimer zich in verschillende stadia van ontregeling bevinden in het begin van ziekte. Zo was het temperatuurritme van ouderen met beginverschijnselen van dementie verstoord maar het slaap-waakritme was nog intact.

Møst verwacht dat lichttherapie het meeste effect heeft als er vroeg mee begonnen wordt. In een vroeg stadium van Alzheimer is het risico op het ontwikkeling van stoornissen in het biologische ritme het kleinst. De onderzoekster benadrukt het belang om patiënten en mantelzorgers goed voor te lichten omdat verbeteringen geleidelijk zullen ontstaan en klein zullen blijven.

© Nationale Zorggids