Normal_rookverbod

Ziekenhuizen in de provincie Groningen signaleren een kleine run op cursussen stoppen met roken door patiënten die het eigen risico in hun zorgpolis voor dit jaar al hebben opgemaakt. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

'We krijgen opvallend veel aanmeldingen de laatste weken', zegt longarts Ronald Meijer van de Ommelander Ziekenhuis Groep in Delfzijl. Volgens Meijer zijn veel longpatiënten aan het begin van het jaar huiverig om aan zo'n cursus te beginnen omdat het ten koste gaat van hun eigen risico, dat voor dit jaar 350 euro bedraagt. 'Maar nu zien ze op hun afrekening dat het eigen risico toch al opgemaakt is voor dit jaar. Dan kan dit er ook nog wel bij, redeneren ze.'

Ook andere ziekenhuizen merken een gestegen toeloop. Het heeft inderdaad te maken met het eigen risico maar misschien ook met goede voornemens die mensen alvast hebben voor het nieuwe jaar', zegt een woordvoerder van het Martini Ziekenhuis Groningen.

De medicijnen die bij een rookstopcursus horen kosten al snel zo'n 350 euro. Volgens longarts Henk Kramer van het Martini Ziekenhuis is dat bedrag 'in drie maanden terugverdiend als je stopt met roken'. De rookstopcursussen worden sinds dit jaar weer vergoed uit de basisverzekering. In 2012 was die vergoeding geschrapt maar het nieuwe kabinet kwam daarop terug.

De eindejaarsrun is overigens een bekend verschijnsel in de gehele gezondheidszorg. Zo merken apotheken, opticiens en hoorwinkels ook altijd aan het eind van het jaar dat mensen nog snel medicijnen, een bril of hoortoestel bestellen vanwege de vergoeding.

© Nationale Zorggids