Normal_ballonnen

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam gebruikt sinds kort lachgas als lichte verdoving voor kinderen op de afdeling spoedeisende hulp (SEH). Het voorkomt onnodige pijn en angst tijdens medische ingrepen. Het OLVG is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis in Nederland waar  dit wordt aangeboden, zo meldt het OLVG.

Lachgas is een onschuldig middel dat wordt toegediend met een mondkapje. Het werkt binnen een paar minuten en na een paar minuten is het uitgewerkt. Het kind heeft weinig last van het lachgas. Volgens kinderarts Şükrü Genco gaat een kind er niet van slapen, maar worden gevoelens van angst en pijn onderdrukt, waardoor het kind niet in paniek raakt tijdens een behandeling.

Aanleiding voor de introductie van lachgas is de nieuwe richtlijn van het Centraal BegeleidingsOrgaan (CBO). Die stelt dat een behandelaar alles uit de kast moet halen om te voorkomen dat een kind tijdens een behandeling angst of pijn ervaart. Een kind vasthouden, het zogenaamde 'fixeren', mag niet.

'We moeten ons realiseren dat kinderen door te veel stress trauma’s of angststoornissen kunnen oplopen', zegt Genco. 'Daarom ben ik blij dat ik als één van de eerste kinderartsen van Nederland met lachgas werk.' Alle artsen en verpleegkundigen van de SEH en de Kinderafdeling kregen van het OLVG een training, zodat zij het ook op een goede manier kunnen gebruiken. Inmiddels traint het OLVG ook andere ziekenhuizen in Nederland.

© Nationale Zorggids