Normal_zwanger__geboorte__zwangerschap

Hoe angstiger een vrouw tijdens de zwangerschap is, des te sterker reageren de hersenen van haar baby in het eerste levensjaar op geluiden die ze al vaak gehoord hebben. Dat meldt Gezondheidsnet.

Ontwikkelingspsycholoog Renée Otte van de Tilburg University onderzocht ongeveer honderdvijftig baby’s in hun eerste levensjaar. Hun moeders hadden al tijdens de zwangerschap een vragenlijst ingevuld, waaruit bleek hoe zij zich op dat moment voelden. Alle baby’s kregen geluiden te horen, waarbij hun hersenactiviteit werd geregistreerd. De baby’s kregen een zich herhalende, standaardpieptoon te horen, maar ook een ruisgeluid en omgevingsgeluiden.

De baby's van moeders die tijdens hun zwangerschap angstig waren, reageerden sterker op de standaardtonen. 'De hersenen van deze baby’s lijken minder snel te wennen aan geluiden die ze al vaak hebben gehoord', zegt Otte. 'Ze blijven er dus alert op reageren.'

Volgens Otte is het nog onduidelijk wat dit betekent voor de toekomstige ontwikkeling van de kinderen. 'Ons onderzoek richt zich voornamelijk op de hersenen, maar mogelijk hangen de uitkomsten samen met bepaalde taal- en gedragsproblemen op latere leeftijd. Uit eerdere studies blijkt bijvoorbeeld, dat kinderen van erg angstige moeders zich op taalniveau net iets anders ontwikkelen. Misschien vormen de uitkomsten van ons hersenonderzoek hier de basis van.'

De onderzoekster benadrukt dat zwangere vrouwen zich door deze uitkomsten niet bang moeten laten maken. Wel adviseert ze professionals in de zwangerenzorg om vrouwen tijdens en na de zwangerschap te screenen op angstgevoelens.

© Nationale Zorggids