Normal_regen

Ruim een op de tien mensen was vorig jaar somber of depressief. Zij gaven aan dat ze zich in 2012 meer dan twee weken achter elkaar neerslachtig voelden. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal mensen dat met gevoelens van somberheid kampt is de laatste jaren ongeveer gelijk gebleven. Dat meldt Skipr.

Vooral onder Turkse vrouwen en Marokkaanse mannen blijken depressieve gevoelens veel vaker dan gemiddeld voor te komen, volgens de cijfers van het de CBS. Maar liefst een kwart van de Turkse vrouwen gaf aan klachten te hebben, tegenover elf procent van de autochtone vrouwen. Bij Marokkaanse mannen gaat het om 21 procent, terwijl van de autochtone mannen zeven procent last heeft van depressieve gevoelens.

Over het algemeen hebben vrouwen ongeveer anderhalf keer zo vaak depressieve klachten dan mannen. Het aantal mensen dat antidepressiva gebruikte en dit vergoed kreeg door de basisverzekering, lag in 2011 op zes procent. In de afgelopen jaren is dat percentage volgens het CBS licht gestegen.

© Nationale Zorggids