Normal_food_healthy_choice

Mensen passen hun voedselkeuze, soms onbewust, aan anderen aan. Weten wat andere mensen eten beïnvloedt hoeveel en wat iemand zelf eet. Dat meldt Nu.nl.

Aanpassing aan bepaalde ongeschreven regels is voor mensen een manier om de plek in de sociale groep te bevestigen. De voedselkeuze blijkt daar ook onder te vallen. Hoor je bijvoorbeeld bij een groep waarvan het beeld bestaat dat iedereen gezond eet, dan zijn leden van die groep sneller geneigd gezond te eten.

Dat hebben onderzoekers van de University of Liverpool ontdekt na een analyse van vijftoen onderzoeken over voeding. Uit deze onderzoeken concludeerden de wetenschappers dat er een sterk verband bestaat tussen eten en sociale identiteit. Als de proefpersonen hoorden dat anderen kozen voor voeding met veel of juist weinig calorieën, bleken zij vaker geneigd om dezelfde keuze te maken dan iets anders te kiezen. Bovendien aten proefpersonen meer als gesuggereerd werd dat anderen ook grotere porties namen.

Uit de analyse bleek dat deze sociale mechanismen ook optreden als iemand alleen is. Proefpersonen zijn zich er niet altijd van bewust dat hun eetgedrag beïnvloed wordt door anderen.

© Nationale Zorggids