Normal_vergrootglas_loep_vergroten_onderzoek

De werkgroep Onderzoek Misstanden Psychiatrie (OMP) is een petitie gestart om steun te krijgen voor een onderzoek naar misstanden in de psychiatrie. De petitie is naar eigen zeggen een roep om gerechtigheid  voor cliënten en ex-cliënten die misstanden in de psychiatrie hebben meegemaakt en wordt gesteund door het Landelijk Platform GGz (LPGGz) en de cliëntenorganisatie LOC. Dat meldt LOC.

De petitie is gestart omdat (ex-)cliënten zich vaak niet serieus genomen voelen als zij beklag doen over foutieve of onnodige behandelingen. Ook voelen zij zich niet gehoord over door hen ondergaan psychisch, fysiek of seksueel misbruik. Soms wordt het cliënten onmogelijk gemaakt om hun recht te halen, omdat men in reactie verwees naar hun psychiatrische diagnose of omdat er geen advocaten beschikbaar waren.

Door eerdere onderzoeken van de commissies Deetman en Samson naar seksueel misbruik is ook misbruik in de psychiatrie een actueel onderwerp van gesprek geworden. De werkgroep heeft al aan Kamerleden en organisaties een brief gestuurd met het verzoek om een breed onderzoek naar misstanden in de psychiatrie te bepleiten. De werkgroep bestaat uit mensen die ervaring hebben met of betrokken zijn bij de geestelijke gezondheidszorg.

Meer informatie over de werkgroep OMP staat hier. De petitie kan hier ondertekend worden.

© Nationale Zorggids