Normal_autisme_jongen__compfight_

Kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) worden in dezelfde mate door de emoties van anderen geraakt als kinderen die zich normaal ontwikkelen, maar zij begrijpen de oorzaak van die emoties minder goed. Dat meldt GGZ Nieuws.

Dat blijkt uit onderzoek van Lucinda Pouw, die op 14 januari promoveerde aan de Universiteit Leiden. Een kind met autisme begrijpt de oorzaak van emoties soms minder goed en kan zich daardoor minder goed verplaatsen in een ander. Dit heeft als gevolg dat het kind niet altijd passend weet te reageren in sociale situaties. Hierdoor kunnen gevoelens ontstaan van frustratie, wat vervolgens kan leiden tot agressie.

Pouw deed onderzoek bij kinderen van negen tot vijftien jaar met en zonder een ASS. Kinderen met een dergelijke stoornis blijken meer depressieve gevoelens te ervaren dan andere kinderen. Een deel van hen gaat negatieve gebeurtenissen uit de weg, waardoor zij minder symptomen van depressie hebben. Pouw concludeert dat dat op lange termijn geen goede oplossing is. Kinderen met deze strategie leren niet omgaan met problemen en gaan zich steeds meer terugtrekken uit de sociale omgeving.

© Nationale Zorggids