Normal_regendruppels_op_raam

Vandaag is het weer Blue Monday. Volgens bedenker en psycholoog Cliff Arnall zou de twintigste januari de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Fonds Psychische Gezondheid komt daarom met 99 tips om van een sombere bui af te komen. Dit meldt GGZ Nieuws.

De feestdagen zijn voorbij, buiten is het koud, nat en donker. Dat zou sombere gevoelens in de hand kunnen werken, niet te verwarren met een echte depressie. Hoewel sycholoog Arnall veel kritiek op zijn idee, grijpt het Fonds Psychische Gezondheid deze dag aan om extra aandacht te besteden aan somberheid.

De organisatie zet zich in voor mensen met psychische problemen. Het Fonds vindt het belangrijk dat mensen gevoelens van onbehagen niet verwarren met een echte depressie. Somberheid zou een voorbode kunnen zijn van een depressie maar dat hoeft niet. Volgens het Fonds moeten we Blue Monday niet te serieus nemen maar de sombere gevoelens die mensen kunnen hebben wel. Langdurige sombere klachten hangen volgens de organisatie niet af van één dag in het jaar. Het is belangrijk om een depressie op tijd te herkennen en te behandelen.

Het Fonds verzamelde 99 tips om van een sombere bui af te komen. De tips zijn te vinden op de website van Fonds Psychische Gezondheid. Ook kunnen mensen anderen een Opkikkerkaartje sturen.

© Nationale Zorggids