Normal_duizelig

Migraine is een belangrijke oorzaak voor aanvallen van draaiduizeligheid, zo is gebleken uit onderzoek van het Apeldoorns Duizeligheidscentrum. Medicatie tegen migraine kan mogelijk helpen in de behandeling van duizeligheid. Dat meldt de Stentor.

Duizeligheid komt vaak voor bij migrainepatiënten, maar het is nu pas duidelijk dat aanvallen van draaiduizeligheid, ook zonder hoofdpijn, bij de migraine horen. Door deze conclusie kan nu een adequate diagnose worden gesteld en een behandeling met medicijnen worden voorgeschreven. Voorheen werd draaiduizeligheid nogal eens toegeschreven aan de ziekte van Ménière of werd helemaal geen oorzaak gevonden.

Het Apeldoorns Duizeligheidscentrum is het landelijk expertisecentrum waar patiënten terecht kunnen met hun klachten. Neuroloog Roeland van Leeuwen en KNO-arts Tjasse Bruintjes zijn beiden verbonden aan het centrum. Samen met vestibuloloog (evenwichtsdeskundige) Herman Kingma van Maastricht UMC voerden zij het onderzoek uit en herzagen daarmee de internationale criteria voor vestibulaire migraine.

Vestibulaire migraine is een term voor aanvallen van duizeligheid bij patiënten die bekend zijn met migraine. De specialisten hopen te bereiken dat dit nieuwe syndroom beter herkend zal worden door huisartsen, KNO-artsen en neurologen, zodat meer patiënten met duizeligheid een heldere diagnose krijgen en adequaat behandeld kunnen worden.

© Nationale Zorggids