Normal_mishandeling_kind_verdriet_angst

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat depressieve kinderen meer kans op hartproblemen. Het verband tussen depressie en hart- en vaatziekten was al langer bekend. Het was nog onduidelijk wanneer dit verband zich ontwikkelt en hoe vroeg dit in het leven kan worden ontdekt. Dit meldt Healthylives.

Niet alleen de kans op hartproblemen neemt toe, de studie suggereert ook dat een depressie bij kinderen het risico op overgewicht verhoogt. Voor het onderzoek volgden wetenschappers kinderen die in 2004 hadden deelgenomen aan een onderzoek naar de genetische factoren van een depressie. Tweehonderd kinderen hadden een familiegeschiedenis van klinische depressie. De onderzoekers onderzochten ook broers en zusjes die nooit last hebben gehad van een depressie. De controlegroep bestond uit 150 kinderen van dezelfde leeftijd zonder depressie in de familie.

De onderzoekers waren verbaasd te ontdekken dat de ouders van de depressieve kinderen een voorgeschiedenis hadden van hartaanvallen en andere ernstige gebeurtenissen. De ouders van de kinderen in de studie waren allemaal relatief jong.

De onderzoekers vergeleken voor het onderzoek verschillende risicofactoren voor hartkwalen zoals roken, obesitas en te weinig beweging. Volgens de onderzoekers kan een beter preventie en behandeling van depressie bij kinderen de kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd verkleinen.

© Nationale Zorggids