Normal_ondernemers_zakenmensen_mensen_samenwerken_werk

Het nieuwe programma 'In voor burgers' helpt mensen met een zorg- en ondersteuningsvraag en hun mantelzorgers bij het realiseren van eigen regie. Hiervoor zullen ontmoetingen in het land worden georganiseerd voor mensen met een beperking en hun mantelzorgers. Dat meldt Leefwijzer.

De langdurige zorg wordt de komende tijd ingrijpend hervormd. Vanaf 2015 wordt de zorg en ondersteuning voor hulpbehoevenden anders georganiseerd. Om deze hervorming te doen slagen is het nodig om de eigen regie van de betrokken burgers te versterken. Ook is het belangrijk dat mensen door de maatregelen niet buiten de samenleving komen te staan.

'In voor burgers' richt zich met name op het versterken van de eigen regie en zelfredzaamheid. Het programma loopt van 2014 tot en met 2018. Het is een initiatief van Ieder(in), CSO, LOC Zeggenschap in zorg, Landelijk Platform GGz, Mezzo, NPCF, Per Saldo en het ministerie van VWS.

In de komende jaren zullen de effecten van de hervorming in de langdurige zorg gemonitord worden. Daar waar het gaat om ouderen en chronisch zieken zal dit in een apart programma gebeuren, waarvan de NPCF penvoerder is. Ook de gevolgen voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking zullen in kaart worden gebracht. Iedere(in) zal toezien op de participatie van deze groep als het gaat om inkomensontwikkeling, werk, onderwijs, wonen, toegankelijkheid van de samenleving, vrije tijd en recreatie.

© Nationale Zorggids