Normal_edith_schippers_2__2_

In 2013 zijn er 42 meldingen geweest van euthanasie bij mensen met een psychiatrische aandoening. Dat is een significante stijging tegenover voorgaande jaren. In 2012 en 2011 ging het nog om 14 en 13 gevallen. Minister Schippers van Volksgezondheid beantwoordde maandag vragen hierover van de Tweede Kamer. Dat meldt Trouw.

Volgens minister Schippers kan de stijging van het aantal euthanasiemeldingen onder meer verklaard worden door de 'toegenomen bereidheid van artsen' om in situaties waarin sprake is van een psychiatrische aandoening euthanasie te verlenen. Van de 42 meldingen zijn er inmiddels 13 beoordeeld als zorgvuldig door de toetsingscommissie, zegt de minister.

Schippers noemt het een 'logische ontwikkeling' dat artsen steeds beter in staat zijn te bepalen wanneer psychiatrische patiënten ondraaglijk en uitzichtloos lijden aan hun aandoening en een verzoek tot euthanasie voldoet aan de eisen van de euthanasiewet. Volgens de minister zal de toetsingscommissie in het jaarverslag over 2013 nader ingaan op de achtergrond van de euthanasiemeldingen.

© Nationale Zorggids