Normal_pijp_roken_oudere_bejaarde_

Het stoppen met roken hangt samen met een betere stemming. Dat blijkt uit onderzoek van onder anderen Gemma Taylor, waarin de gegevens uit 26 eerdere studies met elkaar werden vergeleken. De resultaten zijn verschenen in de British Medical Journal. zo meldt Artsennet.

In de metastudie werd de geestelijke gezondheid van volwassenen voor en na stoppen met roken geanalyseerd en vergeleken met die van mensen die ervoor kozen om te blijven roken. Rokers die zijn gestopt blijken lager te scoren op angst, depressie en stress dan toen ze nog rookten. Ook in vergelijking met mensen die blijven roken blijkt hun geestelijke gesteldheid beter te zijn.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de mensen met wie het beter gaat makkelijker stoppen met roken dan degenen die in de put zitten. Er zijn echter ook redenen om aan te nemen het humeur verslechtert door roken. Wie van sigaret tot sigaret leeft, wisselt de hele dag tussen onrust tijdens onthouding en opluchting op het moment dat de nicotine weer door de aderen stroomt. Veel rokers zijn van mening dat een sigaret rustgevend is, maar op de lange termijn is er geen bewijs gevonden voor de aanname dat roken goed is voor de geest.

© Nationale Zorggids