Normal_13933320490064_1

(Novum) - In een land dat in een financiële crisis belandt daalt de levensverwachting in de eerste zes jaar met ongeveer negen maanden. Ook de geboortecijfers lopen sterk terug, concludeert hoogleraar financiële markten Mathijs van Dijk van de Erasmus Universiteit in een onderzoek.

Voor het onderzoek gebruikt Van Dijk gegevens van 187 bankencrises die zich voordeden tussen 1970 en 2009 in 126 landen.

De daling van de levensverwachting is volgens Van Dijk een gevolg van een toename van stress, wat leidt tot een stijging van het aantal hart- en vaatziekten. Ook zijn er over het algemeen meer zelfmoorden en drugs- en drankverslavingen dan in economisch rustiger vaarwater.

Het aantal besmettingen met hiv neemt tijdens een crisis bovendien toe. Verder wordt in tijden van armoede minder gezond gegeten. Van Dijk wijst er ook op dat bezuinigingen die tijdens een crisis worden doorgevoerd vaak de gezondheidszorg treffen. Dat zou de beschikbaarheid en de kwaliteit van de zorg schaden. Ook privé-uitgaven voor de zorg dalen. Zo wordt een bezoek aan de dokter bijvoorbeeld uitgesteld.

Een crisis zorgt er volgens de professor ook voor dat het gemiddeld aantal geboorten afneemt met zo'n 5,5 procent. Het aantal tienerzwangerschappen neemt juist toe met 4,5 procent ten opzichte van het wereldwijde gemiddelde. Het aantal schoolgaande kinderen daalt met 3,5 procent, maar dat geldt vooral voor minder ontwikkelde landen. Daar worden de kinderen van school gehaald om ze te laten helpen bij de kostwinning.