Logo_ledd

Voor mensen met een zogeheten 'dubbele diagnose' en hun omgeving heeft het Landelijk Expertisecentrum Dubbele Diagnose (LEDD) psycho-educatie materialen ontwikkeld. Mensen met een dubbele diagnose kampen zowel met een psychische of psychiatrische aandoening als een verslaving aan alcohol of drugs. Dit meldt Trimbos.

Psycho-educatie is een methode in de langdurige zorg om mensen te leren omgaan met hun beperkingen. De educatieve of opvoedkundige interventie bestaat uit het verwerven van kennis over de eigen aandoening, leren van vaardigheden, meer zelfvertrouwen kweken en psychologische verwerking.

De materialen die het LEDD heeft ontwikkeld zijn bedoeld voor verslaafden met een psychische ziekte of symptomen en voor hulpverleners die met deze cliënten werken. Zo vertellen de vier 'Out of your head' folders de verhalen van cliënten aangevuld met feitelijke informatie. Ook voor de directe naasten van deze cliënten die meer willen weten over de problematiek zijn materialen beschikbaar. De folders en handreikingen kunnen gedownload worden op de site van LEDD.

De laatste jaren is veel bekend geworden over het herkennen en behandelen van mensen met een dubbele diagnose. Hierdoor is vanuit de hulpverlening ook een andere houding tegenover deze groep cliënten ontstaan. De materialen voorzien in de behoefte uit de praktijk om met educatiemateriaal gesprek met cliënten makkelijker te maken.

© Nationale Zorggids