Normal_rontgen_hart

Mensen die snel driftig worden hebben een grotere kans op een hartaanval of beroerte. Uit onderzoek blijkt dat twee uur na een woedeuitbarsting het risico op een hartaanval vijf keer zo hoog kan worden. Dat meldt Gezondheidsnet.

Deze week verschenen de resultaten van een onderzoek van de Harvard School of Public Health in het European Heart Journal. Onderzoekers analyseerden negen eerdere studies die tussen 1966 en 2013 werden uitgevoerd. Ze ontdekten dat af en toe een woedeaanval weinig extra risico geeft op een hartaanval. Bij mensen met een laag risico op hart- en vaatziekten, die eens per maand uit hun vel springen, is per 10.000 mensen één extra hartaanval te verwachten. Bij mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten loopt dit op naar vier extra hartaanvallen per 10.000 personen.

Het risico blijkt cumulatief; hoe vaker een hartpatiënt zich kwaad maakt, hoe hoger het risico wordt.
Volgens de gegevens van het onderzoek zouden vijf woedeuitbarstingen per dag leiden tot ongeveer 158 extra hartaanvallen per jaar per 10.000 mensen met een laag risico op hart- en vaatziekten, oplopend tot 657 extra hartaanvallen bij mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten. De onderzoekers stelden vast dat twee uur na een woedeuitbarsting het risico op een hartaanval hoger wordt.

De onderzoekers kunnen overigens niet aantonen waarom woede gevaarlijk is, omdat kwaadheid op zich geen veroorzaker is van hart- en vaatproblemen. Het hebben van chronische stress kan de bloeddruk verhogen,  maar werkt mogelijk ook ongezonde gewoontes in de hand om met die stress om te gaan, zoals roken en het gebruik van alcohol.

© Nationale Zorggids