Normal_suiker

De wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert mensen om veel minder suiker te gebruiken dan ze nu doen. In de nieuwe richtlijn stelt de WHO dat een volwassene niet meer suiker moet gebruiken dan zo'n 25 gram per dag. Dat staat gelijk aan ruim vijf suikerklontjes, zo meldt de NOS.

Mensen die meer suiker gebruiken, lopen risico op overgewicht en tandbederf. De nieuwe richtlijn voor suiker  is gebaseerd op de hoeveelheid dagelijkse hoeveelheid calorieën: niet meer dan vijf procent van de totale inname aan calorieën zou moeten bestaan uit suikers. Daaronder vallen de suikers die zijn toegevoegd aan voedsel maar ook de suikers die van nature voorkomen in vruchtensappen. De suikers in vers fruit vallen er niet onder.

Het suikergebruik ligt in de westerse wereld vele malen hoger dan de hoeveelheid suiker die verantwoord wordt geacht. Volwassen personen in het westen die zich aan de nieuwe norm willen houden, zouden hun suikergebruik met twee derde omlaag moeten brengen.

Eerder deze week waarschuwde Sally Davies, de belangrijkste medisch adviseur van de Britse regering, nog tegen overmatig suikergebruik. Zij zei dat suiker mogelijk verslavend is en dat de regering zou moeten overwegen om een suikertaks in te voeren.

© Nationale Zorggids