Normal_anorexia

Mensen die lijden aan de eetstoornis anorexia nervosa voelen zich niet alleen dik, maar ze bewegen zich ook alsof ze dik zijn. Hieruit blijkt dat het vertekende lichaamsbeeld van patiënten met anorexia dieper zit dan voorheen werd aangenomen. Dit staat in het promotieonderzoek van Anouk Keizer, verbonden aan de Universiteit Utrecht.

In haar onderzoek toont Keizer aan dat patiënten met anorexia nervosa aanrakingen op een andere manier waarnemen. Aanrakingen op de huid worden door deze patiënten als 'groter' gevoeld dan ze in werkelijkheid zijn: alsof hun huid opgerekt of opgeblazen is. Daarnaast blijken zij zich onbewust 'dikker' te bewegen dan dat ze eigenlijk zijn.

In eerder onderzoek werd vooral aandacht besteed aan hoe anorexiapatiënten over hun eigen lichaam denken en hoe ze hun eigen lichaam zien. Keizer ging een stap verder en onderzocht de lichaamsbeleving vanuit een neuropsychologische invalshoek. De manier waarop anorexiapatiënten aanrakingen op hun huid waarnemen en in een ruimte bewegen, werd vergeleken met de waarneming en beweging van gezonde personen.

Patiënten met anorexia blijken bijvoorbeeld onbewust hun lichaam al te draaien voor openingen waar ze makkelijk frontaal doorheen kunnen lopen. Hiermee gedragen ze zich dikker dan ze in werkelijkheid zijn. Het verstoorde lichaamsbeeld is overigens geen statisch gegeven; het kan worden bijgesteld.

Anouk Keizer promoveert op 21 maart 2014 aan de Universiteit Utrecht.

© Nationale Zorggids