Normal_normal_meditatie_lotus_mindfulness

Vanaf mei dit jaar kunnen kinderen en jongeren bij wie geen diagnose is gesteld maar die wel last hebben van bijvoorbeeld aandachtsproblemen of angsten terecht bij het nieuwe UvA minds You trainingscentrum. Het mindfulness- en opvoedingscentrum verzorgt antistress- en antipiekertrainingen. Ouders kunnen een mindful parenting programma volgen. Dit meldt de Universiteit van Amsterdam. 

UvA minds You is onderdeel van het academische behandelcentrum UvA Minds. Anders dan de moederorganisatie is het nieuwe trainingscentrum bedoeld voor kinderen bij wie geen diagnose is gesteld maar wel last hebben van bijvoorbeeld aandachtsproblemen of angsten. Met meditatie- en yogatechnieken leren de kinderen zich bewuster te worden van hun lichaam, gevoelens en gedachten. Zo kunnen zij bewuster reageren op bijvoorbeeld stress, woede of angst. Dat helpt hen te ontspannen en hun concentratie te bewaren.
 
De trainingen in mindfulness zijn niet zweverig, zegt hoogleraar Orthopedagogiek Susan Bögels. Samen met gezondheidspsycholoog Sacha Lucassen is Bögels directeur van het nieuwe trainingscentrum. “Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat yoga en meditatie kunnen helpen om allerlei psychische klachten te verminderen. Hetzelfde geldt voor aandachtsproblemen en ADHD. We werken vanuit een wetenschappelijke basis,” aldus Bögels.
 
© Nationale Zorggids